Srbija pravo mesto za ulaganje u biotehnologiju i veštačku inteligenciju

Bez autora
Feb 26 2024

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na Investicionom samitu za Zapadni Balkan, koji u Londonu organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), da Srbija stvara sve bolje poslovno okruženje za ulaganja stranih investitora.

Brnabić je tom prilikom istakla da je naša zemlja pravo mesto za investiranje u biotehnologiju i veštačku inteligenciju, ukazavši na to da Srbija ima stručnu radnu snagu i da Vlada više nego ikada ulaže u obrazovanje i putnu infrastrukturu.

Predsednica Vlade je podsetila na to da je Fajnenšel tajms objavio izveštaj u kojem se u 10 najboljih investicionih mesta ubraja šest lokalnih samouprava u Srbiji.

Ona je izrazila zahvalnost EBRD-u na dosadašnjoj saradnji i pomoći u izgradnji naučno-tehnoloških parkova, dodavši da je cilj da srpsku ekonomiju pokreću tehnologije.

Srbija se u potpunosti promenila u poslednjih 10 do 12 godina. Naš BDP je sada vredan skoro 70 milijardi, a očekujemo da će do 2027. godine da bude 100 milijardi evra, rekla je premijerka.

Brnabić je, govoreći o važnim infrastrukturnim projektima u našoj zemlji, istakla izgradnju auto-puteva i brzih pruga, koji treba da bolje povežu region, a samim tim stvore još povoljnije poslovno okruženje.

Premijerka je podsetila na to da je Srbija izgradila gasni interkonektor sa Bugarskom kako bi dobijala naftu i od Azerbejdžana i time dodatno diverzifikovala puteve snabdevanja energentima.

Ona je naglasila da je važan i projekat digitalnog povezivanja, dodavši da Srbija zajedno sa EBRD-om radi na tome da čitava zemlja bude pokrivena brzim i pouzdanim internetom, što se očekuje do kraja sledeće godine.

Predsednica Vlade je istakla da naša zemlja pojedinačno privlači više investicija nego sve ostale zemlje u regionu Zapadnog Balkana, naglasivši da je Srbija prošle godine imala rekordan priliv direktnih stranih investicija od 4,5 milijarde evra, što je više od četiri puta više nego pre 10 godina.

Premijerka je navela da je u deceniji za nama otvoreno 550.000 novih radnih mesta, a do toga je došlo i zahvaljujući pružanju pomoći startapovima i malim i srednjim preduzećima.

Prošla godina bila je rekordna po pitanju izdavanja radnih dozvola za strane državljane. Izdali smo ih ukupno 52.000, dok je taj broj 2015. godine bio svega 6.300, rekla je Brnabić, uz napomenu da se ovi podaci odnose na centralnu Srbiju bez Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija koja je deo teritorije naše zemlje.

Uvodno obraćanje imala je i predsednica EBRD-a Odil Reno-Baso, a putem video-linka učesnicima skupa obratili su se i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varheji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik